Απεργία μετά μουσικής υπέρ των μεταναστών

Υπό τον τίτλο «Sound Strike» (ηχητική απεργία), μουσικά συγκροτήματα, σκηνοθέτες και συγγραφείς ξεκινούν μία εκστρατεία – απεργία υπέρ των μεταναστών. Μποϊκοτάρουν την πολιτεία της Αριζόνα, ακυρώνοντας όλες τις εμφανίσεις τους ασκώντας έτσι πιέσεις στην ρεπουμπλικανή κυβερνήτη, Τζάνις Μπριούερ, ώστε να καταργήσει το νέο νόμο περί μετανάστευσης που ψηφίστηκε με τον κωδικό SB 1070, «για πιο ασφαλείς γειτονιές», τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, «επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει οποιονδήποτε θεωρήσει ως παράνομο μετανάστη. Κι αν ο ύποπτος δεν μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται νόμιμα στη χώρα, θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθεί η απέλασή του με συνοπτικές διαδικασίες».
«Πολλοί από όσους αγαπάνε τη μουσική μας, τις ιστορίες μας, τις ταινίες μας, τους στίχους μας μπορεί από 'δώ και πέρα να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από την αστυνομία. Μόνο και μόνο επειδή είναι μαύροι ή Λατίνοι, επειδή μιλάνε σπαστά τη γλώσσα ή εξαιτίας της μουσικής που ακούνε. Φτωχοί στην πλειονότητά τους μετανάστες θα ζούνε σε μία ατμόσφαιρα φόβου, καθώς ψάχνουν δουλειά ή περιφέρονται με τους φίλους τους, αφού αυτός ο νόμος δίνει δικαίωμα στην πολιτεία να διατάξει την άμεση απέλασή τους από τις ΗΠΑ» δηλώνει σχετικά ο Ζακ Ντε Λα Ρότσα, τραγουδιστής των Rage Against The Machine. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα συγκροτήματα των ΗΠΑ και πρωτοστατούν στην μουσική απεργία.
«Κάποιοι από μας μεγαλώσαμε αντιμετωπίζοντας τον καθημερινό ρατσισμό στον δρόμο. Αυτός, όμως, ο νόμος είναι η αρχή μιας νέας αντίληψης για την ασφάλεια. Αν μπούνε στον πειρασμό και άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αριζόνας, θα οδηγηθούμε σε μια πραγματικότητα που θα θυμίζει την εποχή πριν από τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο νόμος είναι επιλογή της ίδιας κυβερνήτου, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ως επίσημη αργία στην Αριζόνα» επισημαίνει ο Ντε Λα Ρότσα.
Μέχρι τώρα στο κάλεσμα των Rage Against The Machine έχουν ανταποκριθεί ο ράπερ Κάνιε Γουέστ, οι Sonic Youth, ο Juanes, οι Massive Attack αλλά και ο σκηνοθέτης, Μάικλ Μουρ. Η «απεργία» έχει ήδη ξεκινήσει με τους Cypress Hill να αρνούνται το Μάιο να παίξουν στην Αριζόνα, όπως ήταν προγραμματισμένο. οι Κουβανοί δεύτερης γενιάς ράπερ, αρνήθηκαν να παίξουν τον Μάιο στην Αριζόνα, όπως είχαν προγραμματίσει.
«Όταν η Ρόζα Παρκς, κάθησε σε λάθος θέση στο λεωφορείο και αρνήθηκε να την παραχωρήσει στους λευκούς επιβάτες, όπως ήταν ο νόμος, την συνέλαβαν. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι μαύροι να μποϊκοτάρουν τα λεωφορεία, ώσπου να αλλάξει ο νόμος. Κάτι αντίστοιχο κάνουμε και εμείς. Δεν θα πάμε στην Αριζόνα, ώσπου να καταργηθεί ο νόμος. Ένας νόμος που καθιστά κάθε μετανάστη εγκληματία επειδή μόνο και μόνο δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα» τονίζει ο Ντε Λα Ρότσα σε επιστολή τους προς μουσικούς και καλλιτέχνες.