ΤΟ ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS




ΤΟ ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
       Το έτος 1952 κάποιοι «τρελοί» ουτοπιστές συνάδελφοι μας, συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου εμπέδωσης των συναδελφικών σχέσεων των εργαζομένων του ΟΤΕ, της αναβάθμισης του πνευματικού τους επιπέδου, μέσω της δημιουργικής εκτόνωσης, της αλληλεγγύης., των συλλογικών πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Στις 7 Μαρτίου του 1953 στο Μέγαρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου Γ' όροφος (κεντρικό τηλεγραφείο), τα ιδρυτικά μέλη ψηφίζουν το καταστατικό της ιδρυόμενης "ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΕ" και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το 1959 η Λέσχη κάνει το μεγάλο άλμα και με την οικονομική βοήθεια του ΟΤΕ νοικιάζει στην Γ' Σεπτεμβρίου 56 έναν ολόκληρο όροφο. Εκεί το 1960 δημιουργείται το πρώτο εστιατόριο, που γίνεται πολύ σύντομα ο πόλος έλξης για όλους σχεδόν τους υπαλλήλους. Έκτοτε οι δράσεις του διευρύνθηκαν και μετακόμισε μερικές ακόμα φορές, ως το 2002 οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα (ας ελπίσουμε) στο αυτόνομο κτίριο με τον όμορφο κήπο της πλ. Βικτωρίας, που μας  έχει παραχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ,  αυτό της Γ’ Σεπτεμβρίου 110 και με την ονομασία πια  «Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής».
       Από την ίδρυση του ως σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αρκετοί συνάδελφοι μας, υπηρέτησαν το Π.Κ.  από τα Διοικητικά του Συμβούλια, τιμήθηκαν με την ψήφο των μελών μας για τις θέσεις των Προέδρων και Γραμματέων και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. Άλλοι υπηρέτησαν το ρόλο τους περισσότερο και άλλοι λιγότερο επιτυχημένα. Πολλοί συνάδελφοι και μη συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες δραστηριότητες και στα τμήματά του. Ως εκ διαφόρων παραγόντων, το Π.Κ. διήνυσε περιόδους ακμής, παρακμής και πλήρους παρακμής όπως η σημερινή.
Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα και γιατί εκπέμπουμε SOS
       Τα τεκταινόμενα, η όψιμη φυσιογνωμία, τα μοντέλα άσκησης διοίκησης σε έναν Πολιτιστικό φορέα εργαζομένων το έτος 2014 στην Ελλάδα , δε θα μπορούσαν παρά να προσομοιάζουν ποιοτικά με το ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι και με το επίπεδο «άσκησης» του συνδικαλισμού εντός του Ομίλου μας, εν προκειμένω.
       Οι κραταιές συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έχουν μυριστεί εδώ και χρόνια τα πολλαπλά  οφέλη που μπορούσαν να αποκομίσουν διεκδικώντας τον πλήρη έλεγχο του φορέα. Έτσι, ένα κατεξοχήν «προπύργιο» οραματιστών-ιδεολόγων, ανθρώπων που πραγματικά αγαπούσαν τον πολιτισμό και την  προσφορά, κατέληξε  το «προπύργιο» του παραγοντισμού και της ιδιοτέλειας, με απόλυτο αποκορύφωμα τη σημερινή συνδιοίκηση της «ΔΑΣΚΕ». Γιατί οι σημερινοί τους εκπρόσωποι  εκτός από ιδιοτελείς, ωφελιμιστές και νταήδες, δε διαθέτουν ούτε τα προσόντα άσκησης πολιτιστικής διαχείρισης,  ούτε κάποια σχέση με αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμό, ούτε στοιχειώδη  οράματα, ούτε το κέφι να προσφέρουν (εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν, για να επιβεβαιώνουν όπως πάντα τον κανόνα). Ο σημερινός Πρόεδρος βρίσκεται στο 9ο συνεχόμενο έτος απαλλαγής από τα εργασιακά του καθήκοντα.  
       Οι μακρές, συνεχόμενες, θητείες αποτελούν κατεξοχήν παράγοντα  συσσώρευσης εξουσίας και αδιαφάνειας, αν συνδυαστούν δε και με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που περιγράψαμε μπορείτε περίπου να αντιληφθείτε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Π.Κ.
       Με άλλα λόγια, αυτό το Πολιτιστικό  Κέντρο, που κάποιοι άνθρωποι οραματίστηκαν, πίστεψαν και έκαναν πράξη, που διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες, καλές υποδομές και ένα αξιοπρεπέστατο κεφάλαιο έχει καταντήσει ένα μικρομάγαζο, όπου ο ένας πουλάει εκδούλευση στον άλλον και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Αντί να σφύζει από ζωή, παρέες, αλληλεγγύη, προσφορά, χαμόγελα, ηρεμία, δημιουργία, μουσικές και χρώματα σφύζει από παραγοντισμό, κακοδιαχείρηση, αλαζονεία, και μιζέρια.
Ποιοι είμαστε εμείς και τί σας ζητάμε.
       Εμείς αποτελούμε μια μικρή δύναμη, είμαστε μέρος της μειοψηφίας η οποία παλεύει να ασκήσει τον έλεγχο στα οικονομικά και προγραμματικά πεπραγμένα ως οφείλει, να προσφέρει ιδέες, μεράκι, να αναδείξει τις δυναμική της ερασιτεχνικής δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και να επαναπροσδιορίσει τους σκοπούς του Π.Κ. . Αυτά και άλλα τα παλεύουμε εν μέσω αντίξοων συνθηκών, εν μέσω προσωπικών και σεξιστικών επιθέσεων και φυσικά εν μέσω μιας οικονομικής-κοινωνικής-ηθικής κρίσης, μιας κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Δε μας λείπει ούτε η όρεξη ούτε η αποτελεσματικότητα.
Αυτό που μας λείπει είναι εσείς
       Πρώτα απ’ όλα σκοπός μας είναι να σας κάνουμε γνωστή την ύπαρξη του Π.Κ. Σας ζητάμε να το αναζητήσετε και να ενδιαφερθείτε γί’ αυτό.
       Καλούμε τις  υγιείς δυνάμεις, τους ορεξάτους ανθρώπους για συλλογική δράση και δημιουργία, που θα πλαισιώσουν τις δράσεις μας, που θα παίρνουν  τις δικές τους πρωτοβουλίες για δράσεις, άνθρωποι που θα αλλάξουν την ανθρωπογεωγραφία και τους συσχετισμούς και οι οποίοι θα διαμορφώνουν μέσα από ανοιχτές, διαφανείς και συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας αυτού του συλλογικού, κοινωφελούς φορέα και θα φτιάξουν από την αρχή ένα Πολιτιστικό Κέντρο που αξίζει σε κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο του Ομίλου.
       Εμείς λέμε ότι είναι ζωτικής σημασίας το να ξεπεράσουμε την ολιγαρχία των μηχανισμών και να οδηγηθούμε σε μια απελευθέρωση των ιδεών, στην οικοδόμηση μιας δημοκρατίας των αξιών και συναισθημάτων, στην εμπέδωση μιας προοδευτικής κουλτούρας εντός του Π.Κ. Αντιστεκόμαστε στην περιθωριοποίηση των ιδεών, των πράξεων και των ανθρώπων, πρεσβεύουμε το σεβασμό της διαφορετικότητας και αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία κάθε ιδιαιτερότητα, κάθε διαφορετική γνώμη, εκτός από τις φασιστικές κεκαλυμμένες ή μη.
       Το όραμα, η ελπίδα που γίνεται πράξη, το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Στην παρούσα συγκυρία της κρίσης κατά την οποία βιώνουμε μια στιγμή υπαρξιακή ως κοινωνία, μια εποχή αναστοχασμού, αξίζει να πάμε όσο πιο βαθιά γίνεται στους όρους και τις συνθήκες αξιοποίησης του πολιτιστικού κεφαλαίου και της ιστορίας που διαθέτουμε σαν εργαζόμενοι αυτού του ομίλου και σαν πολίτες. Ο πολιτισμός στην πράξη μπορεί και πρέπει να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις και να αποτελέσει την καλύτερη συμβολική επένδυση προκειμένου να βγούμε από την κατάσταση την οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και οι θεσμοί της.
Σας θέλουμε μαζί μας, πλάι μας, κοντά μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν. Αττικής
Τα μέλη του Δ.Σ.
Στάικου Σέβη: sestaikou@ote.gr
Μπούτση Βίκυ: vboutsi@ote.gr