Τοποθέτηση της Πολιτιστικής Ενότητας στην ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ

Τοποθέτηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας - Συσπείρωσης στην ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής 13 Μαρτίου 2010

Εισηγητής: Βίκυ Μιχαλακοπούλου



Ταυτόχρονα με την αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο πως έχει διαμορφωθεί ο πολιτισμός στις μέρες μας, ενώ, παράλληλα, θέλω να θυμίσω σε όλους μας τους σκοπούς που πρέπει να υπηρετεί το Πολιτιστικό μας Κέντρο όπως εμείς ως Πολιτιστική Ενότητα τους αντιλαμβανόμαστε και πόσο το ΠΚ ανταποκρίθηκε προς αυτή την κατεύθυνση .

Ξεκινώντας γενικά, ο σημερινός μας λοιπόν πολιτισμός είναι μονοδιάστατος. Η μεγιστοποίηση του κέρδους και η άνευ όρων και ορίων οικονομική επέκταση αποτελούν σχεδόν το αποκλειστικό προσανατολισμό της κοινωνικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα την οικονομική κρίση που προέρχεται από την ανελέητη εκμετάλλευση του πλανήτη. Το περιβόητο αξίωμα της αγοράς « Αναπτύξου ή πέθανε» ταυτίζει την απεριόριστη ανάπτυξη με την «πρόοδο» και την «κυριαρχία πάνω στη φύση» με τον «πολιτισμό». Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά:

Καταρχήν, ο πλανήτης οδηγείται προς την ολοσχερή καταστροφή. Πρόκειται για μια λεηλασία του εδάφους, των δασών, των υδάτινων πηγών, της ατμόσφαιρας, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του είδους μας.

Παράλληλα, η κοινωνία της αγοράς έχει επιδείξει στους παγκόσμιους πολέμους αυτού του αιώνα τόση κτηνωδία ώστε οι βαναυσότητες της προηγούμενης ιστορίας να φαίνονται αληθινά ήπιες αν συγκριθούν μαζί της.

Σκοπός του ΠΚ είναι τόσο να ενημερώνει συνεχώς και όχι αποσπασματικά, τα μέλη του, όσο και να στηρίζει και να ενισχύει κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, του Πλανήτη, και για την εδραίωση της Ειρήνης, είτε μέσω του Τμήματος Ειρήνης και Οικολογίας είτε και με άλλες αντίστοιχες κινήσεις έξω από τα πλαίσιο λειτουργίας του ΠΚ. Θετική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρόσφατη εκδήλωση «για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» αλλά θέλουμε να έχει και συνέχεια…

Και συνεχίζοντας, ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο καταστρεπτικά μονοδιάστατος αλλά και ορθολογικοποιημένος, έχοντας εκτοπίσει το πλούτο της εσωτερικής ανάπτυξης και συνθετότητας. Μόνο στον αιώνα μας συναντάμε τον αφανισμό της λαϊκής δημιουργίας και τέχνης. Ποτέ άλλοτε το ανθρώπινο είδος δεν βίωνε τόσα λίγα πράγματα με τόσο θορυβώδη, επιπόλαιο, κοινότυπο, φτωχό και νευρωτικό τρόπο.

Οι ανθρωποκεντρικές κοινωνίες μας προάγοντας τον ατομισμό και τον αριβισμό σε αποκλειστική κινητήρια δύναμή τους έχουν, οδηγήσει το άτομο σε μαρασμό. Έχουν δημιουργήσει ένα τύπο ανθρώπου που δείχνει ανήμπορος να διαχειρισθεί την ίδια του τη ζωή

Αυτό αντανακλάται και στην μειωμένη προσέλευση νέων ανθρώπων τόσο στα τμήματα όσο και στις εκδηλώσεις μας, που θλιβερά διαπιστώνουμε και φέτος.

Σκοπός του ΠΚ, είναι η στήριξη και η ενίσχυση τη ερασιτεχνικής και λαϊκής δημιουργίας . Οφείλουμε να πείσουμε τα μέλη μας τους συναδέλφους μας, όλους μας ότι αξίζει να αφήσουμε το γυαλί και το καναπέ που μας κάνει δυστυχισμένους, αδιάφορους, απομονωμένους στο μικρόκοσμό μας και να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές και δημιουργοί της ζωής μας κερδίζοντας τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς .

Με ποιο τρόπο; Με τη σωστή και οργανωμένη λειτουργία των τμημάτων, με την στήριξη και σεβασμό των υπευθύνων τους, και όχι την απομόνωσή τους, με την προβολή και επιβράβευση της ερασιτεχνικής δημιουργίας όχι μόνο των μελών μας αλλά και άλλων φορέων και ομάδων συστηματικά και όχι αποσπασματικά. Επίσης, με το σαφή προσδιορισμό οράματος που δεν θα εξαντλείται σε αμειβόμενες συνεργασίες αμφιλεγόμενης ποιότητας με επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και του θεάματος που συχνά όμως καταφεύγουμε.

Το ΠΚ πρέπει να είναι κατά της εμπορευματοποίησης της τέχνης, και να στέκεται ως αντίθετος πόλος απέναντι σε προϊόντα υποκουλτούρας και απέναντι στο σφυροκόπημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την παραπληροφόρηση, τις κακόγουστες ή καθοδηγούμενες εις βάρος των εργαζομένων εκπομπές και τα reality, που ισοπεδώνουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου και τον μετατρέπουν σε παθητικό δέκτη χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του.

Γι’ αυτό πρέπει να προωθεί προτάσεις που συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού, μορφωτικού, και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και όταν αυτό συμβαίνει το επικροτούμε (παράδειγμα η βραδιά Ρίτσου, το Rock Festival). Αντίθετα όμως, προτάσεις που υποβαθμίζουν το ρόλο του Πολιτιστικού σε πόλο φθηνής ψυχαγωγίας, μας βρήκαν αντίθετους καταψηφίζοντάς τες και θα μας βρίσκουν αντίθετους και στο μέλλον. Παράδειγμα, αποτελούν οι προτάσεις για διασκέδαση σε νυκτερινά κέντρα αμφιβόλου ποιότητας που πρέπει να πάψουν να αποτελούν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΠΚ.

Οφείλουμε πρώτα εμείς στο ΔΣ, να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε τα αξιόλογα και πολυποίκιλα έργα του Πολιτισμού μας και στη συνέχεια, να συμβάλλουμε στην προβολή, προώθηση και διάχυσή τους, στο σύνολο των συναδέλφων εργαζομένων και των οικογενειών τους.



Η τέχνη κατά εμάς πρέπει να είναι μία ελεύθερη πολιτικοποιημένη τέχνη και όχι μία ταπεινωμένη και αποκομμένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι τέχνη που την επιβάλλουν κάποιοι που είναι αφεντικά, έχουν την οικονομική δύναμη, οπλίζουν στρατούς και κάνουν πολέμους. Γι αυτό πρέπει να παρακολουθούμε τα γεγονότα και να συμμετέχουμε ενεργά.

Ο σημερινός πολιτισμός μας εκτός των άλλων είναι κατ’ εξοχήν ατομιστικός που σημαίνει ότι είναι σε επικίνδυνο βαθμό φτωχός σε σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης. Κυρίαρχο στοιχείο της κοινωνικής μας οργάνωσης είναι ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τη φύση, ο διαχωρισμός της πόλης από την ύπαιθρο, ο διαχωρισμός πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας , ο διαχωρισμός σε ιεραρχικά «ανώτερους» και «κατώτερους». Στήριξη λοιπόν συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Συνεργασία πρώτα απ’ όλα, συλλογικότητα και συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, μέσα στο ΠΚ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η επί της ουσίας συζήτηση τουλάχιστον, στο ΔΣ όλων των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του. Το ΠΚ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και η οποιαδήποτε πλειοψηφία μιας παράταξης δεν πρέπει να οδηγεί σε πρακτικές μονομερούς διοίκησης και να λειτουργεί με λογικές αλαζονείας. Επιπλέον, η σύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών συντελεί στη δημοκρατικότερη λειτουργία του ΠΚ εφόσον, αυτές συστήνονται έγκαιρα, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να αποδώσουν και όχι να αποτελούν απλά άλλοθι για την επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων.

Έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές η συνεργασία του ΠΚ με άλλα ΠΚ εντός και εκτός ΟΤΕ. Ας προχωρήσουμε σε ουσιαστική και έμπρακτη συνεργασία και ας μην μένουμε μόνο σε εξαγγελίες.

Για τη λαίλαπα εναντίον των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνίας γενικότερα, θα ήθελα να πω ότι το ΔΣ του ΠΚ θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα συλλαλητήρια και όποιες άλλες ενέργειες πραγματοποιούνται, γιατί οι δυσμενείς αλλαγές έχουν άμεση επίπτωση τόσο στην ύπαρξη όσο και στην επιβίωσή του ΠΚ και δεν περιορίζομαι μόνο στο κτιριακό πρόβλημα που παραμένει σε αβεβαιότητα.

Όταν εξυπηρετούνται οι παραπάνω σκοποί θα μας βρίσκουν σύμφωνους διαφορετικά θα μας βρίσκουν δυναμικά αντίθετους.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχα και στα 12 ΔΣ που πραγματοποιήθηκαν έως αυτή τη στιγμή. Προσπάθησα σε όλα αυτά καλοπροαίρετα πάντα και ανιδιοτελώς να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες που σκοπό είχαν τη βέλτιστη λειτουργία του ΠΚ πάνω σε αρχές και αξίες προς όφελος των εργαζομένων, Αυτό προτίθεμαι να κάνω και στο μέλλον.