Προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο "Τα 400 Χτυπήματα" του Φρανσουά Τρυφώ





Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει την Παρασκευή 6/2/2015 στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο την αριστουργηματική ταινία:

“Tα 400 χτυπήματα” (Les quatre cents coups) Γαλλία – 1959 – 93΄- Ασπρόμαυρο. Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τρυφώ (François Roland Truffaut)
Με τους: με τους Ζαν-Πιερ Λεό, Αλμπέρ Ρεμί, Κλερ Μοριέ, Γκάι Ντεκομπλέ, Πατρίκ Οφέι, Ντανιέλ Κοτιέ, Ζορζέτ Φλαμάτ, Φρανσουά Νοσέρ

Υπόθεση: Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, προκαλεί στον Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται την ελευθερία της θάλασσας, μια τάση φυγής από το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι, μετά από πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα...

Τα 400 χτυπήματα είναι μια ταινία για την ενηλικίωση αλλά και για το ατέρμονο κυνήγι της νεανικής ελευθερίας. Μετά την απόδραση, η θάλασσα ανοίγεται μπροστά μας μαγευτική και άπειρη, και σε αντίθεση με το μουντό κόσμο στο οποίο ζούμε ελεύθερη από κανόνες και καταπίεση.



«Τα 400 χτυπήματα είναι το πιο περήφανο, το πιο πεισματάρικο, το πιο ξεροκέφαλο, με άλλα λόγια το πιο ελεύθερο φιλμ του κόσμου» Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

Το φιλμ το 1959 απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί μία εμβληματική ταινία στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Την ταινία προλογίζει ο Βίκτωρας Ματζίνης, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, συντελεστής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της New Star και του κ. Βελισσάριου Κοσυβάκη.)

Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης: Στάικου Σέβη.