Προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο "Το Τελευταίο Μετρό" του Φρανσουά Τρυφώ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει την Παρασκευή 27/2 στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο την ταινία:

“Το τελευταίο Μετρό” (Le Dernier Metro) Γαλλία – 1980 – 130’ - Έγχρωμο. Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τρυφώ

Με τους: Κατρίν Ντενέβ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αντρέα Φερεόλ, Χάιντς Μπένετ, Ζαν Πουαρέ

Υπόθεση: Παρίσι, 1942. Στην κατεχόμενη από τους Ναζί γαλλική πρωτεύουσα, η Μαριόν, μια πρώην κινηματογραφική σταρ, διευθύνει το θέατρο της Μονμάρτης. Ο άντρας της, Λουκά, που είναι Εβραίος στην καταγωγή, κρύβεται στο υπόγειο του θεάτρου. Για να αντιμετωπίσει τα διάφορα οικονομικά προβλήματα και να κρατήσει το θέατρο ζωντανό, η Μαριόν θα θελήσει να ανεβάσει μια νέα παράσταση και θα προσλάβει ως πρωταγωνιστή τον Μπερνάρ, έναν ανερχόμενο ηθοποιό. Ο ερχομός του νέου ηθοποιού θα την αναστατώσει συναισθηματικά και θα αλλάξει τη ζωή όλων τους.

Σε ένα τέλειο δείγμα σινεμά που αφηγείται ταυτόχρονα κάτι τόσο προσωπικό κι όμως τόσο συλλογικό, ο Τριφώ επιβιβάζει σε αυτό το «Τελευταίο Μετρό» όλες τις εμμονές του: την αγάπη του για το σινεμά, την παιδική (του) ηλικία, τον Ζαν Ρενουάρ, την προβληματική του πάνω στην επιβίωση, τον τρόπο που αλληλεπιδρούν η ζωή με την Τέχνη, τον έρωτα ως ένα αιώνιο αλλά ημιτελές θεατρικό έργο του παραλόγου.

H μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην καριέρα του Φρανσουά Τριφώ, μια ταινία για τον έρωτα και τον πόλεμο, όσα συμβαίνουν πάνω και πίσω από τη σκηνή του θεάτρου που λέγεται ζωή.

10 βραβεία Σεζάρ και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Την ταινία θα προλογίσει το μέλος της ομάδας Επαμεινώνδας Μπικάκης.

(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της New Star και του κ. Βελισσάριου Κοσυβάκη.)

Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης Στάικου Σέβη