Προβολή στον κήπο του Π.Κ. Τετάρτη 20/7 με την ταινία "12 Ένορκοι"


Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει στον κήπο του Π.Κ. την Τετάρτη 20/7 στις 20:45, με ελεύθερη είσοδο την ιστορική ταινία:

“Οι 12 Ένορκοι” Αμερική | Δραματική| 1957 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 96'. Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λιούμετ. Με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Φέντλερ, Λι Τζέι Κομπ, Ρόμπερτ Βέμπερ

Υπόθεση: Ένα 18χρονο αγόρι από την Ισπανία καταδικάζεται με θανατική ποινή σε ηλεκτρική καρέκλα για την δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να «εκτελεστεί» ο 18χρονος κατηγορούμενος θα πρέπει να συναινέσουν και οι 12. Στην αρχή της συνεδρίας δείχνουν ότι οι ένορκοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Καλούνται να ψηφίσουν. Όλοι ψηφίζουν ότι είναι ένοχος εκτός από τον 8ο ένορκο, ο οποίος διατηρεί αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους έντεκα ενόρκους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται. Μέσα από διάφορες συζητήσεις μεταξύ τον ενόρκων ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες και η ταινία καταλήγει σε μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στο θάνατο έναν άνθρωπο;...
Καθηλωτικό δικαστικό και αστυνομικό δράμα δωματίου, που μπορεί να ειδωθεί και ως μια κοινωνική αλληγορία για τη εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία. Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο οποίος (έχοντας προϋπηρεσία στο θέατρο και την τηλεόραση) παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας. Το υποδειγματικό θεατρικό σενάριο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, ταυτίζοντας τον κινηματογραφικό με τον πραγματικό χρόνο, ξεδιπλώνει αποκλειστικά μέσα από ένα διαλογικό «πινγκ-πονγκ» μια δικαστική υπόθεση που είναι λιγότερο απλή από όσο φαίνεται και εξελίσσεται ως μια εκπληκτικά ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου.
Διακρίσεις: Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει την ταινία "Οι Δώδεκα Ένορκοι", ως τη δεύτερη καλύτερη δικαστική ταινία όλων των εποχών και μέσα στις 50 καλύτερες ταινίες του αιώνα. Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο το 1957 και τρεις (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο) οσκαρικές υποψηφιότητες.


Την ταινία θα προλογίσει το μέλος της λέσχης Κωστής Ντέμος

(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της Newstar)

Θα γίνει κλήρωση 4 εισιτηρίων για τον θερινό κινηματογράφο "Ζέφυρος"


Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης: Στάικου Σέβη.