«16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας»

Εχουμε καιρό μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά ας πάρουμε μια πρώτη γεύση του προγράμματος:
* Ελληνικές πρεμιέρες: «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φραντζή, «45m2» του Στράτου Τζίτζη, «Το χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδου. Θα απονεμηθούν για δεύτερη χρονιά βραβεία στον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέτη και στους Καλύτερους Πρωτοεμφανιζόμενους Ηθοποιούς.
**Αφιέρωμα στον Γερμανό Ερνστ Λιούμπιτς (1892-1947), που έμεινε στην Ιστορία ως ο μάστορας της ιδιοφυούς κωμωδίας. Το σκεπτικό τού φεστιβάλ δεν ήταν απλά ένα hommage στον δημιουργό. «Οι ταινίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να απαλύνουν στον κόσμο τις επιπτώσεις του κραχ του '29 με στιλ και φινέτσα. Ελπίζω και τώρα οι ιστορίες του να είναι ένα βάλσαμο στην κατήφεια των ημερών», λέει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Μόντε Κάρλο», «Μια ώρα κοντά σου» με τον Μορίς Σεβαλιέ, «Design for Living» με το καλύτερο ερωτικό τρίγωνο στην ιστορία του σινεμά και πρωταγωνιστή τον Γκάρι Κούπερ, «Αγγελος» με την Μάρλεν Ντίτριχ, η θρυλική «Νινότσκα», μοναδική κωμωδία της Γκρέτα Γκάρμπο, το «Το Be or Not to Be» και το «Cluny Brown» με τη διάσημη σεξοβόμβα της εποχής Τζένιφερ Τζόουνς σε ρόλο ανερχόμενης υδραυλικού.
**Οι Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται τις ομοφυλόφιλες μητέρες δύο εφήβων που αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα στη διασκεδαστική κωμωδία της Λίσα Τσολοντένκο, «Τα παιδιά είναι εντάξει».
** Το «Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child» ακολουθεί την πορεία του Αφροαμερικανού μιγά Ζαν Μισέλ Μπασκιά (1960-88), από τότε που ως χαμίνι τριγυρνούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζωγραφίζοντας γκράφιτι, μέχρι να τρυπώσει στις πιο διάσημες νεοϋορκέζικες γκαλερί.
**Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ επιστρέφει με το σοκαριστικό «Ο δολοφόνος μέσα μου», μια ιστορία ενός σίριαλ κίλερ, βασισμένη στο βιβλίο του παλπ συγγραφέα Τζιμ Τόμσον. Με τους Κέισι Αφλεκ, Κέιτ Χάντσον και Τζέσικα Αλμπα.
** Γκέι, λεσβίες και μπαϊσέξουαλ, δολοφόνοι, πράκτορες της CIA και εξωγήινοι εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους στο «Kaboom», του Αμερικανού ανεξάρτητου σκηνοθέτη Γκρεγκ Αράκι.
** Το «Chatroom» του Χίντεο Νακάτα -που δίχασε φέτος το κοινό των Κανών- είναι μια ταινία για τη σκοτεινή πλευρά του κυβερνοχώρου.
**Ο Ζανγκ Γιμού υπογράφει ένα απρόσμενο ριμέικ της ταινίας «Μόνο αίμα» των αδελφών Κοέν. Στο «Μια γυναίκα, ένας άνδρας κι ένα εστιατόριο για νουντλς», ένας απατημένος σύζυγος προσλαμβάνει ένα λούζερ αστυνομικό για να δολοφονήσει τη μοιχαλίδα και τον εραστή της.
** Τι σχέση έχει το γιαπωνέζικο σούμο με την παγκόσμια οικονομική κρίση; Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων παίζει ρόλο στη μείωση της εγκληματικότητας; Οι απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ «Freakonomics», βασισμένο στο ομότιτλο μπέστ σέλερ.
**Ενας νέος στις τρομακτικές γειτονιές του ανατολικού Λονδίνου βρίσκει τη μητέρα του δολοφονημένη από μια συμμορία και μπλέκεται σε μια φαουστική ιστορία στο «Heartless» του Φίλιπ Ρίντλεϊ.
* Στο δημοφιλές τμήμα «Μουσική & Φιλμ» θα προβληθούν: ««Sex And Drugs And Rock 'n' Roll» για τον αιρετικό Ιαν Ντιούρι των Blockheads, «Benda Bilili!», μια ιστορία άστεγων παραπληγικών που κατακτούν την παγκόσμια καταξίωση μέσω της κονγκολέζικης ρούμπας, «Strange Powers: Stephin Merritt and the Magnetic Fields» για τον Στίβεν Μέριτ των «Magnetic Fields».
Στον πυρήνα του φεστιβάλ παραμένουν τα τμήματα «Πρεμιέρες», «Πανόραμα», «Μετά τα μεσάνυχτα», «Σινεμά στα όρια», «Ντοκιμαντέρ», «Μικρές ιστορίες