Αγωνιστική παρέμβαση στις εκλογές του ΠΚΕ-ΟΤΕ


Εκλογές Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής 26 – 30 Μαρτίου 2012

           
Αγωνιστική παρέμβαση στις εκλογές του ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν.Αττικής
Στα χρόνια του μνημονίου και της ξένης οικονομικής κατοχής η τέχνη κι ο πολιτισμός, η έκφραση των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας, είναι όσο ποτέ προηγούμενα όρος επιβίωσης και αντίστασης. Μας το δίδαξε η πρόσφατη ιστορία μας με την πολιτιστική άνθιση τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, το έδειξε - πιο κοντά μας - το πολιτιστικό κίνημα των χρόνων της δικτατορίας...         ΤΩΡΑ λοιπόν που βιώνουμε τις συθέμελες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, σε βάρος όλης της κοινωνίας και που πρέπει να διαχειριστούμε και να αναστρέψουμε την στρατηγικού χαρακτήρα ήττα του κόσμου της εργασίας....
 ΤΩΡΑ που η ήττα μας αυτή μεθοδεύτηκε σε βάρος μας από ξένα και ντόπια κέντρα, που θέλουν γονατισμένο τον λαό μας και λεηλατημένη την χώρα μας, προς όφελος των «αγορών» δηλαδή των τραπεζιτών και των τοκογλύφων....
ΤΩΡΑ που η τρόικα και η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση του ένοχου δικομματισμού και οι ανεπαρκείς και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι τόσο καθαρά απέναντι μας....
 Κάθε γωνιά έκφρασης και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία εργαζομένων, όπως το δικό μας Πολιτιστικό Κέντρο, έχει σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο.
Μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αφύπνιση του κόσμου που έχει παραλύσει από τα απανωτά χτυπήματα. Μπορεί να μετατραπεί με το τραγούδι, τον χορό, το θέατρο, την ζωγραφική σε κέντρο αντίστασης και ελπίδας. Να συμβάλει στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των μελών του και να είναι διέξοδος δημιουργικότητας χαράς και αισιοδοξίας.  
Είναι όμως σήμερα σε θέση να το κάνει;
Τα τελευταία χρόνια το Πολιτιστικό μας κέντρο ελέγχεται απόλυτα από την Πολιτιστική Αλλαγή (ΠΑΣΚΕ) που το έχει μετατρέψει σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του πολιτικού και συνδικαλιστικού της φορέα. Η χρήση του ΠΚΕ-ΟΤΕ ως μακρύ χέρι του μνημονιακού και δικομματικού συνδικαλισμού, έχει απομαζικοποιήσει το Πολιτιστικό κέντρο, και το έχει απομακρύνει από τους νέους οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι καν μέλη του. Μακριά από τους αγώνες και τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία κατά των πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχιας, της Περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της περιστολής ατομικών δικαιωμάτων, της ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Μακριά από δράσεις αλληλεγγύης σε όσους πλήττονται από την κρίση και την επίθεση κυβέρνησης – τρόικας. Καλλιεργούν μια απολίτικη, ελιτίστικη και άκρως βολική για το σύστημα αντίληψη για τον πολιτισμό. Μια αντίληψη που θέλει τον πολιτισμό ξεκομμένο από τις καθημερινές μάχες, σε μια αποστειρωμένη γυάλα χωρίς ενοχλητικές αιχμές και λαϊκές διεκδικήσεις.
Αλλά και η όποια ενασχόληση τους με τον πολιτισμό είναι στην βάση της επιδοκιμασίας της εμπορευματοποίησης του «πολιτιστικού προϊόντος» από την κυρίαρχη ιδεολογία. Αποδέχονται στην πράξη την αγοραία άποψη ότι πολιτισμός είναι ότι «πουλάει» και προωθούν προτάσεις για διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ υποβαθμίζονται η αγνοούνται εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας με παιδευτικό χαρακτήρα. Η υιοθέτηση προϊόντων υποκουλτούρας επενδύεται με το άλλοθι  ότι «αυτά ζητάει ο κόσμος». Στο όνομα της πολυφωνίας (;) ισοπεδώνονται ποιοτικές προτάσεις και σκουπιδαριό μαζί. Ακόμα αγνοήθηκαν προτάσεις για χορήγηση φθηνών εισιτηρίων ποιοτικών μουσικών παραστάσεων, ενώ φέτος δεν πραγματοποιήθηκε ο επιτυχημένος θεσμός της επιδότησης θεατρικών εισιτηρίων. Η είσοδος του Πολιτιστικού κέντρου εξακολουθεί να μοιάζει με (μάλλον ακριβό) ταξιδιωτικό πρακτορείο. Τα τμήματα φυτοζωούν από τους χαμηλούς προϋπολογισμούς και το έργο τους διεκπεραιώνεται μόνο από το μεράκι και το φιλότιμο των υπευθύνων τους. Ακόμα και η πολύτιμη προσφορά της ερασιτεχνικής δημιουργίας των μελών αλλά και των στελεχών του ΠΚ «πνίγονται» σε ένα γενικότερο κλίμα απαξίας. 
Απέναντι σε αυτή την παρακμή, που με ευθύνη της πλειοψηφίας έχει οδηγηθεί το ΠΚΕ-ΟΤΕ, η Πολιτιστική Δημιουργία προτείνει και αγωνίζεται επί χρόνια για:

  • Ερασιτεχνική δημιουργία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και όχι κατανάλωση φθηνών πολιτιστικών υποπροϊόντων.
  • Μαζικό λαϊκό αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό της ντόπας και της διαπλοκής.
  • Προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας που παράγουν τα τμήματα του ΠΚΕ στους χώρους δουλειάς. Μαζική ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πολιτιστικό.
  • Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κατάργηση της ΓΑΣ και επαναφορά των γενικών συνελεύσεων των μελών – δημοκρατική λειτουργία ΔΣ - οικονομική διαφάνεια.
  • Δημιουργική επαφή με την φύση – όχι στην μαζική κατανάλωση τηλεσκουπιδιών.
  • Αλληλεγγύη στους κολασμένους της γης, με ανοχή στην διαφορετικότητα και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες καθενός.
  • Ένα δικαιότερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Αντίσταση στα μνημόνια της φτώχιας με το τραγούδι, τον χορό, τον χρωστήρα, την πένα.
  • Αγώνες για την παγκόσμια ειρήνη, για το περιβάλλον, για την προστασία των ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση, για την ποιότητα της ζωής μας.
Να ανακτήσουμε αξίες και ιδανικά που στην πορεία τα χάσαμε και αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ύπαρξή και συνέχισή μας όπως: Ελευθερία, αγάπη, αλληλεγγύη, συλλογικότητα, ανθρωπιά. Να αποτρέψουμε την  ιδεολογική κυριαρχία του ευτελούς, του εύκολου πλουτισμού, του ωχαδερφισμού, της αλαζονείας, της διαφθοράς, της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο. Να αντισταθούμε στον αμοραλισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τον ατομικισμό, την υποβάθμιση όλων των μορφών συλλογικότητας και αλληλεγγύης, την μετριότητα, την αμάθεια.
Ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που πλαισιώνεται από συναδέλφους που έχουν  πολύχρονη συμμετοχή στα Τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου και το έχουν υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης ως εκλεγμένα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Με άποψη για τον Πολιτισμό, με ήθος, αγωνιστικότητα και ανιδιοτέλεια.

Στις εκλογές του Πολιτιστικού μας Κέντρου
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε! (Οδυσσέας Ελύτης)
Ψηφίζουμε Πολιτιστική Δημιουργία
Οι Υποψήφιοί μας
Ανδρονικίδης Γεώργιος
Λουκάτος Γεράσιμος
Πράπας Παναγιώτης
Βαβουτάκη Ευγενία
Λουκρέζης Δημήτριος
Ραπανάκης Εμμανουήλ
Βασιλειάδου Χρυσάνθη
Μακρής Χαράλαμπος
Σαμίου Αγγελική
Βασιλομανωλάκης Γεώργιος
Μανωλόπουλος Γεώργιος
Σιάκας Βασίλης
Δούκας Ιωάννης
Μαρτάκου Παναγιώτα
Σιατερλής Παναγιώτης
Ζηκίδη Αντιγόνη
Μαύριακα Χρυσούλα
Σκουλαρίκης Σπυρίδων
Ζιάμπας Γεώργιος
Μιχαλακοπούλου Βασιλική
Σκουρογιάννης Γεώργιος
Ηλούση Αναστασία
Μιχαλοπούλου Δέσποινα
Σπανός Παναγιώτης
Καφεντζή Γεωργία
Μπουμπουγιάννη Μαλάμω
Σπυρόπουλος Αλέξιος
Κολιός Κωνσταντίνος
Μπούτση Βασιλική
Στάικου Σεβαστή
Κουκουσέλης Ιωάννης
Μπούτσης Ιάκωβος
Στρατούλης Δημήτριος
Κούφαλης Γεώργιος
Νίκου Σωτήρης
Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος
Κυδωνάκης Στυλιανός
Παπάζογλου Σοφία
Τσάγκα Σουλτάνα - Τάνια
Κυτέας Ανδρέας
Πατήρης Νικόλαος
Τσιρώνης Δημήτριος
Λάζαρης Μιχαήλ
Πισκοπάνης Μιλτιάδης
Τσιρώνης Κωνσταντίνος
Λάμπρος Διονύσιος
Πολυζώτης Γρηγόριος
Φυσελιάς Γρηγόριος
Λάμπρου Αθανάσιος