Ευφροσύνη Μπούτσικα: Sic transit gloria mundi...Μέρος A΄



Sic transit gloria mundi...
Eτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου...

Ας υπερβούμε, νοητά, την πεπερασμένη στη χρονική νομοτέλεια φύση μας, και ας γίνουμε θεατές ζώσης Ιστορίας 2000 ετών. Θα  ξεκινήσουμε από πού αλλού; Από την μοναδική Αυτοκρατορία που αν και χάθηκε δεν πέθανε ποτέ: Την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Περισσότερο από ποτέ, σήμερα μας θυμίζει  την « Ωραία Κοιμωμένη» και τις προσπάθειες των επίδοξων εραστών-ηγετών να την αναστήσουν για να την κάνουν δική τους, να την κατακτήσουν. 

Σε αυτή την ιστορική αναδρομή μας αυτό που θα μας χρειαστεί  είναι εκείνη η ιδιαίτερη λεπτότητα της φαντασίας, που απαιτείται για να μας κάνει ευαίσθητους στις πιο λεπτές συγκινήσεις, ιδίως εκείνες που χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι συνθήκες και γεγονότα του μακρινού παρελθόντος είναι πανομοιότυπα με το αιώνιο παρόν μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που γράφουμε αυτό το άρθρο. Ο χρόνος είναι συνέχειες και μάλιστα λογικές ακολουθίες επαληλλούμενων αποφάσεων, καταστάσεων και ενεργειών.  Ένα ιστορικός που θα αναλύσει μετά από 2000 χρόνια τις καταστάσεις που ζούμε και βιώνουμε ως Μεσόγειος και ως Δύση σήμερα, θα παρατηρεί αλλαγές και μεταπτώσεις, λανθασμένες ενέργειες και σωστές, αποφάσεις ψύχραιμες η σπασμωδικές, που εμείς σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι απλώς μια αλλαγή στους τρόπους ζωής μας, που θεωρούμε ότι θα περάσει και θα ξανά επανέλθει η ζωή μας στην πρότερη της κατάσταση και ηρεμία. Όμως μόνο αυτό δεν θα γίνει! Διότι αυτό που ζούμε μόνο απλή αλλαγή δεν είναι. Είναι η είσοδος μας σε μία νέα εποχή «καινού» ήθους που ακόμα δεν μπορούμε να την βαφτίσουμε γιατί βρίσκεται σε στάδιο εκκόλαψης και όχι προσδιορισμού. Οσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε αυτές τις αλλαγές τόσο πιο γρήγορα και σωστά θα μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις λογικές και ψύχραιμες για το πώς πρέπει να κινηθούμε σαν Ευρώπη και σαν Ελλάδα.

Αυτή την προσπάθεια ιστορικής αναδρομής θα την χωρίσουμε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουμε για τα πραγματικά αίτια της πτώσης της πιο παντοδύναμης και μακροβιότερης Αυτοκρατορίας που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας και στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε τόσο με την ανθρωπογεωγραφία, όσο και με τα έως τώρα γνωστά αίτια που οδήγησαν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των 4ου έως του 8ου αιώνα μ.Χ. να κατακλύσουν τα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  να  αλλάξουν  τον πολιτικό χάρτη της Δυτικής Ευρώπης και να  αποτελέσουν την βάση του μεσαιωνικού κόσμου και φυσικά ότι συνεπάγεται αυτό. ( Κατ΄επέκταση θα μπορούσε κάποιος να πεί ότι αποτέλεσαν και τους πρόδρομους ακόμα και τον σημερινών εθνών-κρατών) . Τα «βαρβαρικά» φύλα, η και κατ΄ άλλους τα Γερμανικά φύλα, όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε σήμερα, συγχωνεύτηκαν με τους ρωμαϊκούς πληθυσμούς της δυτικής Ευρώπης και επηρεάστηκαν από το λατινικό πολιτισμό, τον χριστιανισμό και τη διοικητική οργάνωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.....
Διαβάστε όλo το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο

Ευφροσύνη Μπούτσικα - Sic transit gloria mundi...