Πρόταση Ψηφίσματος της Πολιτιστικής Δημιουργίας στην 31η ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής




31η ΓΑΣ Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής
Αθήνα 30-3-2013
Πρόταση Ψηφίσματος
Εμείς οι σύνεδροι της ετήσιας τακτικής αντιπροσωπευτικής συνέλευσης του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής δηλώνουμε ότι :
·      Τρία χρόνια μετά την επιβολή του μνημονίου στην χώρα μας από την τρόικα και τους δανειστές, επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλες εκείνες οι προβλέψεις που έλεγαν ότι η πολιτική των μνημονίων θα φέρει  φτώχια και κοινωνική ερήμωση , δραματική άνοδο της ανεργίας και των μορφών εργασιακής επισφάλειας, τρομακτική συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, περεταίρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και εργασιακών δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους  και τους συνταξιούχους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας, την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την αποκατάσταση του εισοδήματός μας, την ανάκτηση τελικά της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
·      Το μοντέλο εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής υποδούλωσης που επιβλήθηκε στην χώρα μας από τους δανειστές και τους τοκογλύφους επιχειρείται να εξαχθεί τώρα σε όλον τον Ευρωπαϊκό νότο. Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, Η Ισπανία και εσχάτως η Κύπρος απέκτησαν τα δικά τους μνημόνια, με την Ιταλία να περιμένει την σειρά της. Όλος ο Ευρωπαϊκός νότος μετατρέπεται σε αποικία χρέους και οι χώρες του σε Γερμανικά προτεκτοράτα. Στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους χιλιάδες εργαζόμενους που συγκλονίζουν με τους αγώνες τους τις πλατείες της Μαδρίτης, της Λισσαβόνας, της Ρώμης, της Λευκωσίας. Είμαστε ειδικά αλληλέγγυοι στους Κύπριους αδελφούς μας που τιμωρούνται από το Ευρωπαϊκό διευθυντήριο για το δικό τους περήφανο ΟΧΙ. Δεσμευόμαστε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με συμβολική στήριξη του αντίστοιχου πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στην CYTA.   
·      Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επιχείρηση ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας στο όνομα της μείωσης του χρέους. Έχει αποδειχθεί ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται παρόλο που το δημόσιο συνεχίζει να ξεπουλά τα ασημικά του. Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι χαρακτηριστική. Η τεράστια κερδοφορία του 2012 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ή για να στηριχτούν δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης στα θύματα της κρίσης αντί να λεηλατείται από την Deutsche Telekom. Οι αγώνες των εργαζομένων στην ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και όλων των υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την χώρα και την κοινωνία, είναι και δικοί μας αγώνες.  
·      Καταγγέλλουμε την διαρκώς αυξανόμενη καταστολή και ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Η κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την πιο άγρια βία εναντίον των πολιτών που αγωνίζονται για την δουλειά τους, για την ποιότητα της ζωής τους, για την περηφάνια τους. Ειδικά στην Χαλκιδική η επιχείρηση λεηλασίας των φυσικών πόρων από τους νέους χρυσοθήρες και η απειλούμενη οικολογική καταστροφή και περιβαλλοντική υποβάθμιση, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία και την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που αγωνίζονται για να υπερασπίσουν τον τόπο τους και έφθασε στο σημείο να ρίξει χημικά σε αυλή σχολείου γεμάτου μαθητές. Ας πάρουν το μύνημα: Η βία και η καταστολή δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό μας φρόνημα.
·      Απέναντι στην κρίση και την φτωχοποίηση ολοένα και περισσότερο συμπολιτών μας, αναπτύσσονται στην γειτονιές της Αθήνας αλλά και όλης της χώρας, αξιοσημείωτες δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Πρόκειται για αυτοοργανωμένες συλλογικότητες πολιτών που έρχονται να απαντήσουν στην ολοκληρωτική κατάρρευση των δομών του κράτους πρόνοιας που επέφερε η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων. Τα κοινωνικά Ιατρεία & φαρμακεία , οι συλλογικές κουζίνες, τα κοινωνικά φροντιστήρια και ωδεία, τα αλληλέγγυα και ανταλλακτικά παζάρια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες προσπάθειες και πρέπει να στηριχθούν. Δεσμευόμαστε να υιοθετήσουμε σαν ΠΚΕ-ΟΤΕ και να στηρίξουμε έμπρακτα – έστω και συμβολικά – μια τέτοια πρωτοβουλία αλληλεγγύης.
·      Σε όλον τον πλανήτη ηχούν ξανά τα τύμπανα του Πολέμου. Η εμφύλια διαμάχη στην Συρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για νέο πόλεμο. Η απειλή της τρομοκρατίας ή της περεταίρω διάδοσης των πυρηνικών όπλων στο Ιράν και την Β. Κορέα δεν νομιμοποιεί την δημιουργία ψυχροπολεμικού  κλίματος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Οι λαοί δεν αναγνωρίζουν στις ΗΠΑ τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα που διεκδικεί.  
·      Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για ένα ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, με ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες, με σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Αγωνιζόμαστε μαζί με τα συνδικάτα μας για την υπεράσπιση της δουλειάς μας, του μισθού μας, των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε την μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και διεκδικούμε υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου ΟΤΕ.
·      Τέλος δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης αξιοπιστίας και εσωστρέφειας που ταλανίζει το εσωτερικό του Πολιτιστικού μας Κέντρου. Είναι απολύτως αναγκαίο το ΠΚ να συνεχίσει να παράγει το έργο του και να στηρίζει την ερασιτεχνική δημιουργία, απερίσπαστο από άσκοπες διαιρέσεις και ομαδοποιήσεις. Δηλώνουμε ότι σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει η ανασύνθεση του προεδρείου στην κατεύθυνση της εξασφάλισης του πλουραλισμού & της πολυφωνίας. Καλούμε το ΔΣ στην πρώτη του συνεδρίαση να εκλέξει  νέο αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο χωρίς αποκλεισμούς και ιδιοκτησιακές λογικές.