"Έφυγε" η Κίττυ Αρσένη του αντιδικτατορικού αγώνα και του θεάτρου


Αναδημοσίευση από το www.avgi.gr

Του Σπύρου Κακουριώτη

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η Κίττυ Αρσένη, μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα και του ελληνικού θεάτρου. Η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, δίνοντας την ύστατη μάχη με τον καρκίνο.
Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, απ' όπου αποφοίτησε το 1958. Συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους («Ελεύθερο Θέατρο», θίασος Έλσας Βεργή, Βίλμας Κύρου κ.λπ.) Μετά την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου και υπέστη φρικτά βασανιστήρια στην Ασφάλεια. Την άνοιξη του 1968 διαφεύγει παράνομα στο εξωτερικό και καταθέτει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταγγέλλοντας τα βασανιστήρια και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατιωτικό καθεστώς. Η μαρτυρία της εκεί συνέβαλε στην κατοπινή αποπομπή της Ελλάδας. Ανάμεσα στις καταθέσεις της, αποτύπωσε τη μαρτυρία της σε ένα μικρό συγκλονιστικό βιβλίο, που με τον τίτλο Μπουμπουλίνας 18 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1975.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ εσωτερικού, υποψήφια του οποίου υπήρξε στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Στη συνέχεια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Ελληνικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και, τελευταία, της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, στο πλαίσιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου υπήρξε γενικός γραμματέας. Μαζί με την πλούσια καλλιτεχνική της δράση, που τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στη σκηνοθεσία, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.
Η πολιτική κηδεία της Κίττυς Αρσένη θα γίνει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 μ.μ., από το νεκροταφείο Αμαρουσίου.