Κινηματογραφικός Μάιος στο Π.Κ. "Η Περιπέτεια του Ανθρώπου στη Γη μέσα από δύο ντοκιμαντέρ"


Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει τον Μάιο του 2015 τη θεματική ενότητα «Η περιπέτεια του Ανθρώπου στη Γη μέσα από δύο ντοκιμαντέρ», ξεκινώντας την Παρασκευή 8/5 στις 20:30 με το ντοκιμαντέρ:

BARAKAΑμερική – 1992 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96'. Σκηνοθεσία: Ρον Φρίκε.

Το Βαraka είναι μια αρχαία λέξη των Σούφι, που μεταφράζεται ως ευχή ή ως την ουσία της ζωής από την οποία πηγάζει η εξέλιξη.
Ένα απίστευτο εικαστικό κολάζ εικόνων από το Νεπάλ, την Τουρκία, την Ινδία, την Αυστραλία, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Κουβέιτ, την Ευρώπη, την Αμερική και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. 

Ο Ron Fricke,  διευθυντής φωτογραφίας του Koyanisqatsi και ο συνεργάτης του Mark Makinson, ταξίδεψαν επί 14 μήνες σε 6 ηπείρους και 24 χώρες για να συγκεντρώσουν το υλικό για το Baraka, του αριστουργηματικού αυτού ντοκιμαντέρ, που περιγράφει, χωρίς αφήγηση, το μεγαλείο της φύσης, στις πιο απομακρυσμένες και παρθένες γωνιές του πλανήτη, από το ανθρώπινο έργο και τα μνημεία περασμένων αιώνων σε αντιπαράθεση με τις εικόνες του "πολιτισμού" για να μας προσγειώσουν ανώμαλα στην πραγματικότητα. Εικόνες απίστευτες δύναμης όπως το βλέμμα του πιθήκου, στην αρχή της ταινίας, το νεκροταφείο –πολυκατοικία στην Ιταλία, η καύση των νεκρών στις όχθες του Γάγγη, η τελετουργία του χορού των ιθαγενών και δυστυχώς, η οικολογική καταστροφή από την καύση των πετρελαιοπηγών, θυμίζοντας μας τις εφιαλτικές μέρες που ζούμε.

"Ένα έργο βαθύτατα πνευματικό που προσεγγίζει πολλές από τις γνωστές θρησκείες, εξισώνοντας όλους τους ανθρώπους στην αναζήτηση για το Θείο, για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που πιθανότατα όλοι έχουμε."


Οι εικόνες συνοδεύονται από ένα θαυμάσιο σάουντρακ με ζωντανές ηχογραφήσεις των μοναχών του μοναστηριού Dip Tse Chok Ling. 



Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης: Στάικου Σέβη.