Με αφορμή την 12η Οκτώβρη 1944 και την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί

Τηλεφωνική Εταιρεία. Η πρώτη απεργία της Κατοχής

3_2plain-700Στην οδό Σταδίου 15 στεγάζονταν την περίοδο της Κατοχής η Τηλεφωνική Εταιρεία. Οι υπάλληλοί της βρέθηκαν στην πρωτοπορία των απεργιακών – αντιστασιακών κινητοποιήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στις 12 Απριλίου 1942 πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη απεργία στην Αθήνα, μια από τις πρώτες στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Παρά τις δημόσιες απειλές για άμεση απόλυση και βαριές ποινές φυλάκισης από τον δωσίλογο πρωθυπουργό Γεώργιο Τσολάκογλου, η απεργία συνεχίστηκε. Η ικανοποίηση πολλών αιτημάτων των απεργών αποτέλεσε μια νίκη της Αντίστασης που έδωσε κουράγιο στους κατακτημένους Αθηναίους. Στις 3 Μαΐου 1944, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη απεργίας, Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες των Ταγμάτων Ασφαλείας πραγματοποίησαν μπλόκο στο κτίριο της Τηλεφωνικής Εταιρείας. Καταδότης, υπάλληλος της Τηλεφωνικής, είχε παραδώσει στα Τάγματα Ασφαλείας ονομαστική κατάσταση των υπαλλήλων που ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ.
Ακολούθησε η σύλληψη περίπου 200 ατόμων. Στις 7 Μαΐου 15 υπάλληλοι της Τηλεφωνικής Εταιρείας, μέλη του ΕΑΜ, εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αναδημοσίευση από το freeathens44.org