Εισήγηση της Στάικου Σέβης στην 33η ΓΑΣ του ΠΚΕ-ΟΤΕ.ΝΑ της 28/2/2015

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, καλημέρα.

2012-2015. Οι προηγούμενες εκλογές του Πολιτιστικού μας Κέντρου και η ανάδειξη του παρόντος Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν στην εποχή της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής, πολιτιστικής και συνδικαλιστικής κρίσης, στην εποχή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας και εντός του πλαισίου διοίκησης της D.T. στον όμιλο ΟΤΕ, με ότι αυτά συνεπάγονται και που τα γνωρίζουμε όλοι.
Το 2015 μας βρίσκει, με την πρόσφατα εκλεγμένη, για πρώτη φορά στη χώρα μας, αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποφασιστική νίκη του λαού μας έδωσε τρανταχτά μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, κραυγάζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ! Μηνύματα που τάραξαν νερά, μυαλά και συνειδήσεις. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία άλλαξαν, η ελπίδα έφτασε, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.
Οι συσχετισμοί της προηγούμενης θητείας του Δ.Σ. του Π.Κ., έδωσαν για μια ακόμα τριετία την ευκαιρία στον εργοδοτικό και δυσλειτουργικό συνδικαλισμό να πλειοψηφήσει και το κατέστησαν για λίγα χρόνια ακόμα έρμαιο του παραγοντισμού, του συντηρητισμού, της κακοδιαχείρισης και της αδιαφορίας για τα πραγματικά και χρόνια προβλήματα του.
Σας θυμίζω:
  • Πολιτιστική Αλλαγή και ΔΑΠΚΕ απέκλεισαν απροκάλυπτα τις υπόλοιπες παρατάξεις, από το προεδρείο, με τον ταμία και τον αντιπρόεδρο να μη τους ανήκουν, ποδοπατώντας δημοκρατία, ηθική, πολιτικό πολιτισμό. 
  •  Σοβαρή καταγγελία με υπόνοια χρηματισμού, από το ένα μέλος της Πολιτιστικής Αλλαγής στο άλλο, που τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος με ταυτόχρονη μετάνοια από τη συνάδελφο, γεγονός που οδήγησε, φυσικά, στην διατάραξη της εμπιστοσύνης και των συναδελφικών σχέσεων ανάμεσα στα  μέλη του Δ.Σ. άμα τη συγκρότηση του και στην διαιώνιση της πλήρους ασυνεννοησίας και  δυσλειτουργικής διοίκησης του φορέα. 
  •  Ρεβανσισμός σε όποιο μέλος του Δ.Σ τόλμησε να πάρει πρωτοβουλίες σε άλλη κατεύθυνση από τις βουλές του μορφώματος συγκυβέρνησης ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Για παράδειγμα, η καταστροφή του θεατρικού τμήματος που οδήγησε στην παραίτησή μου από υπεύθυνη, οι μεγάλες φασαρίες για την δημιουργία της κινηματογραφικής λέσχης κ.α
  • .Προσέγγιση από το προεδρείο των ωρομίσθιων δασκάλων για μείωση των διδακτικών τους ωρών στα τμήματα, χωρίς απόφαση Δ.Σ, χωρίς διαβούλευση, χωρίς επιχειρηματολογία, την οποία και αποτρέψαμε εμείς παρά τη μικρή μας (φαινομενικά) δύναμη. Κίνηση που εκτός των άλλων αποκάλυψε τις διαθέσεις της πλειοψηφίας για υποβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος που παράγουμε, την έλλειψη σχεδιασμού και συνολικής στρατηγικής στην εκπλήρωση των σκοπών του Π.Κ. και την αδιαφορία για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων.
  • Αδιαφορία για την καθαριότητα και την θέρμανση των αιθουσών. 
  •  Αδιαφορία για τις ανάγκες και απαιτήσεις του μόνιμου προσωπικού μας, με  λογικές αφεντικού και ανάθεσης σε εκείνους αρμοδιοτήτων, που δεν τους αναλογούν 
  • Αδιαφορία και υποτίμηση σε καταγγελίες μελών μας για τα παραπάνω ζητήματα.
  • Καμία πρωτοβουλία για τις ανάγκες συντήρησης του κτιρίου και για τον συγχρωτισμό των τμημάτων, από την έλλειψη χώρου
  • Αδιαφορία για την πυρασφάλεια του κτιρίου
  • Η απόφαση για την καταβολή του 5ευρου σε μη μέλη. Μια απόφαση που πάρθηκε με προχειρότητα και μη υπολογίζοντας το διαχειριστικό κόστος, που οδήγησε σε απορρύθμιση των τμημάτων εξαιτίας και της τεράστιας προσέλευσης του κοινού σε ορισμένα από αυτά. Μια απόφαση δε, που αμφισβητείται ακόμα και η νομιμότητά της…
  • Προτεραιότητα, προβολή, χρήμα σε συγκεκριμένα τμήματα και παραγκωνισμός συναδέλφων και τμημάτων που δεν ανήκουν σε «παρέες» 
  •  Αδυναμία συνεννόησης για σύγκλιση καταστατικής ΓΑΣ προκειμένου να παρθούν μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Π.Κ., αφού αυτή πάρθηκε ως πρωτοβουλία από την Πολιτιστική Αλλαγή και πάλι χωρίς σχεδιασμό, με προχειρότητα και σε τέτοιο χρόνο που εγείρει ερωτήματα ως προς τα κίνητρα της. (Ζητήματα αλλαγής καταστατικού θα τα βρούμε μπροστά μας και έχουν, βεβαίως, να κάνουν κυρίως με την κατάργηση ή μη της ΓΑΣ, τη μετατροπή ή μη των συνταξιούχων σε πλήρη μέλη και άλλα μεγάλα ζητήματα, για τα οποία πρέπει να πάρουν όλοι θέση και κατά τη δικιά μας γνώμη όχι μόνο οι παρατάξεις, αλλά να δοθεί η ευκαιρία και σε όλους τους συνάδελφους-μέλη μας να εκφραστούν)
και ο κατάλογος είναι μακρύς...

Είναι τέτοιος, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας  ο μαρασμός που επικρατεί στο Π. Κ. και αυτό αφορά, κακά τα ψέματα, και σε πολλούς από τους συναδέλφους που συμμετέχουν στις δράσεις μας. Τόσο κακή νοοτροπία εκπορευόμενη από χρόνια ζωής σε ανθρωποκεντρικές κοινωνίες και λογικών ατομισμού, ιδιοτέλειας, ωχαδερφισμού και πελατειακών σχέσεων, που οδήγησαν σταδιακά στην υποβάθμιση της έννοιας της συλλογικότητας, της ηθικής και των αξιών. Αυτό δε, αντανακλάται και στη μειωμένη ως ανύπαρκτη προσέλευση νέων συναδέλφων στα τμήματα και τις εκδηλώσεις, οι οποίοι αρνούνται να συμμετέχουν σε βαλτωμένα συστήματα και αποστασιοποιούνται.

Όλα αυτά τα χρόνια τονώθηκε η ηγεμονία των δυνάμεων της κατεστημένης κουλτούρας και αγνοήθηκε παντελώς η δυνατότητα μιας ευεργετικής όσμωσης. Συνέπεια αυτών ήταν η αποδυνάμωση αντί της ενίσχυσης της συναδελφικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Το Π.Κ. διοικείται με μια ενισχυμένη πυραμίδα στην κορυφή της, χωρίς συγκλίσεις, χωρίς την απαραίτητη διεύρυνση του κέντρου των αποφάσεων, χωρίς κανάλια ειλικρινούς επικοινωνίας με τα μέλη και το προσωπικό του.

Με τον τρόπο αυτό ο μεγάλος αδικημένος παραμένει ο Πολιτισμός με την ευρύτατη έννοια του.

Θα ήμουν άδικη, ωστόσο, να μην αναγνωρίσω σημαντικές και σε θετική κατεύθυνση πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από συναδέλφους μας στο Δ.Σ. για δράσεις, εκδηλώσεις ή τμήματα, τα οποία αν δεν τα έχετε παρακολουθήσει έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για αυτά, από τα μπλοκ που σας έχουν μοιραστεί. Θα ήμουν άδικη, επίσης, να μην αναφέρω ότι αυτοί οι συνάδελφοι που αφιέρωσαν χρόνο και μεράκι αυτά τα τρία χρόνια ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ να είναι απόντα. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Το Δ.Σ. είναι 15μελές, δεν είναι δυνατό να σταθεί ένα τόσο μεγάλο Π.Κ. από 5. Και κάνω έκκληση στις παρατάξεις. Διαλέξτε και ενθαρρύνετε ανθρώπους που έχουν όρεξη να είναι εδώ και σταματήστε να επιλέγετε ανθρώπους ανόρεχτους.

Εμείς σαν Πολιτιστική Δημιουργία συναδέλφισσες και συνάδελφοι, παρ’ ότι η μικρότερη δύναμη στο Π.Κ. ορθώσαμε ένα τέτοιο ανάστημα, ασκήσαμε μια τέτοια καίρια και σοβαρή αντιπολίτευση, συνεπή  στις αρχές και στις αξίες της αριστεράς, πήραμε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες και ασκήσαμε τέτοιον έλεγχο δυσανάλογο με το μπόι των εδρών μας, ώστε σύντροφοι και αντίπαλοι σήμερα να μας το αναγνωρίζουν. Σε κανέναν, εντός και εκτός Δ.Σ.  δεν περάσαμε απαρατήρητοι. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί πολύ σύντομα και στην κάλπη.
Η δικιά μας φιλοσοφία για το Π.Κ. περνάει μέσα από:
  • τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του, τη διεύρυνση των κέντρων των αποφάσεων και των διαβουλεύσεων, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις και συζητήσεις, με τα μέλη όσο με το προσωπικό μας. Την ανοιχτή συζήτηση δεν την απαγορεύει κανένα καταστατικό.  
  • την πλήρη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης και περνάει μέσα από την προώθηση πρωτοβουλιών ώστε το Π.Κ. να υπηρετήσει ξανά τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Σε αυτήν την προσπάθεια θα καλέσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, με όρεξη για συλλογική δράση και δημιουργία, που θα πλαισιώσουν τις δράσεις μας, θα παίρνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για δράσεις,( βλέπε μοντέλο λειτουργίας της Κινημ/φικής Λέσχης) θα είναι αυτοί που θα αλλάξουν την ανθρωπογεωγραφία και τους συσχετισμούς και αυτοί μαζί με εμάς θα διαμορφώνουμε και από τα κάτω, ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας αυτού του συλλογικού, κοινωφελούς φορέα  
  •  τη στήριξη και ενίσχυση της ερασιτεχνικής και λαϊκής δημιουργίας, που  δεν εξαντλείται σε αμειβόμενες συνεργασίες αμφιλεγόμενης ποιότητας με επαγγελματίες του χώρου και του θεάματος. 
  •  τον προσανατολισμό κατά της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού και της Τέχνης, που στέκεται αντίθετος πόλος σε προϊόντα υποκουλτούρας και απέναντι στο σφυροκόπημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την παραπληροφόρηση, που ισοπεδώνουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου και τον μετατρέπουν σε παθητικό δέκτη 
  •  από την αλληλεγγύη και την προσφορά στη μαστιζόμενη κοινωνία από την κρίση, που δεν έχει ακόμα τερματιστεί. Και μην πάμε μακριά, την προσφορά στον συνάδελφο που ζει ανάμεσά μας μέσα στην επισφάλεια, τις αποσχίσεις, τις ατομικές συμβάσεις, τον ευτελισμό των εργασιακών σχέσεων, (με ευθύνες να βαραίνουν πολλούς από αυτήν την αίθουσα) 
  • την χειραφέτηση του εργατικού κινήματος και τη δημιουργική συμπαράταξη με άλλα κοινωνικά, φεμινιστικά, περιβαλλοντικά, αντιφασιστικά, αλληλέγγυα κινήματα  
  • τον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη, την προστασία των ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση την αντίσταση στον αμοραλισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη μετριότητα, την αμάθεια και την απάθεια.

Τελειώνω λέγοντας, πως το πολιτιστικό υπόδειγμα που μπορούμε να παράξουμε στο Π.Κ. είναι πολλαπλά αξιοποιήσιμο. Αφενός ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής και μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού και αφετέρου ως δημιουργός προστιθέμενης αξίας για την πολιτιστική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Αυτό δε μπορεί να γίνει με την αναπαραγωγή του σαθρού πολιτικού και θεωρητικού οπλοστασίου του παρελθόντος.

Η κρίση, συνάδελφοι αποτέλεσε μια τομή στην κοινωνική και πολιτιστική δομή της χώρας και αποκάλυψε την κρίση της ίδιας μας την ταυτότητας σαν πολίτες, σαν εργαζόμενοι, σαν συνδικαλιστές. Συντελέστηκαν στο σώμα της κοινωνίας βαθιές ριζικές ανατροπές. Αυτός ο υποχρεωτικός επαναπροσδιορισμός θα επιτρέψει να αναδειχθούν νέοι στρατηγικοί άξονες για το Π.Κ, νέοι τρόποι διοργάνωσης των πόρων, ανθρωπίνων και οικονομικών, προγράμματα δράσεων πλουραλιστικά, συμμετοχικά και δημοκρατικά. Η παράταξη μου και εγώ προσωπικά και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε με τη στήριξη των συναδέλφων μας, που θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους και θα είναι πολλοί αυτήν τη φορά. Μετά από πολλά χρόνια το Π.Κ. θα βρεθεί με ενισχυμένη την ριζοσπαστική αριστερά, που θα τιμήσει με όλη της τη δύναμη, το συγκριτικό της πλεονέκτημα τον Πολιτισμό.

Καλή συνέχεια στις εργασίες της συνέλευσης.