Αγωνιστική παρέμβαση στις εκλογές του ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν. Αττικής



Αγωνιστική παρέμβαση στις εκλογές του ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν. Αττικής
Στην εποχή της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κρίσης, στην εποχή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού, της φτωχοποίησης και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, η τέχνη κι ο πολιτισμός, η έκφραση των ανθρώπων της εργασίας, είναι αδιαμφισβήτητα και όσο ποτέ προηγούμενως, όροι επιβίωσης και δημιουργικής αντίδρασης σε καθημερινή βάση.
Τα τεκταινόμενα του Πολιτιστικού μας Κέντρου σήμερα, η φυσιογνωμία αλλά και το μοντέλο άσκησης διοίκησης του, δεν του επιτρέπουν να «ανασάνει». H μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων/ισσών είτε ασφυκτιούν και δεν εκφράζονται εντός του ή ακόμα και αγνοούν την ύπαρξή του.
Οι δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ή με όποιο άλλο όνομα κι αν εμφανιστούν,  όσο «ανεξάρτητοι» και αν προσποιηθούν οτι είναι) έχουν μυριστεί εδώ και χρόνια τα πολλαπλά οφέλη που μπορούσαν να αποκομίσουν διεκδικώντας τον πλήρη έλεγχο του φορέα και από προπύργιο οραμάτων, χώρο χειραφέτησης, πνευματικής εξύψωσης, ανάπτυξης της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης, χώρο πνευματικών και πολιτιστικών μαχών, έχει καταντήσει  άντρο παραγοντισμού και ιδιοτέλειας και έχει εκπέσει σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του πολιτικού και συνδικαλιστικού τους φορέα.
Ρωτούν πολλοί, γιατί παρατάξεις και κόμματα σε ένα Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων.
 Οι παρατάξεις και τα κόμματα δεν είναι από μόνα τους παθογόνα. Είναι συλλογικότητες ανθρώπων με κοινή ιδεολογία, αισθητική και συμπεριφορά, που στη δημοκρατία λειτουργούν ως πυλώνες της. Αν δε μας αρέσει όπως πραγματώνεται αυτή η εκπροσώπηση, δε φταίει ο θεσμός, φταίει η ανοχή και ωχαδερφισμός μας.
Ρωτούν πολλοί, τί σχέση έχει ο Πολιτισμός με την Πολιτική.
Ο λόγος περί πολιτισμού είναι κατεξοχήν λόγος πολιτικής ακόμα και όταν είναι ανύποπτος ή δήθεν απολίτικος. Στην πραγματικότητα ο πολιτισμός είναι το πιο πρόσφορο πεδίο πολιτικής, γιατί οτιδήποτε γίνεται στο πεδίο της συνδέεται εξ ορισμού με την αισθητική και την ιδεολογία, τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα.
Απέναντι λοιπόν, σε αυτή την παρακμή που έχει οδηγηθεί το ΠΚΕ-ΟΤΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας, η Πολιτιστική Δημιουργία, η ριζοσπαστική συλλογικότητα μας,  προτείνει και αγωνίζεται επί χρόνια για:
  • Ερασιτεχνική δημιουργία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
  • Μαζικό λαϊκό αθλητισμό μακριά από την εμπορευματοποίησή του.
  • Προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας που παράγουν τα τμήματα του Π.Κ.Ε στους χώρους δουλειάς και όπου αλλού η μαστιζόμενη κοινωνία μας χρειάζεται. Φυλακές, ιδρύματα, νοσοκομεία,  γειτονιές.
  • Μαζική ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πολιτιστικό.
  • Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κατάργηση της ΓΑΣ και επαναφορά των γενικών συνελεύσεων των μελών – δημοκρατική λειτουργία ΔΣ - οικονομική διαφάνεια.
  • Δημιουργική επαφή με την φύση.
  • Αλληλεγγύη στους «κολασμένους» της γης, με ανοχή στην διαφορετικότητα και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του καθενός.
  • Δημιουργική σύμπραξη με άλλα κοινωνικά, φεμινιστικά, περιβαλλοντικά, αντιφασιστικά, αλληλέγγυα κινήματα.
  • Την παγκόσμια ειρήνη, το περιβάλλον, την προστασία των ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση, την ποιότητα της ζωής μας.
Στα πλαίσια αυτά τα προηγούμενα τρία χρόνια, με τις δύο μόνο έδρες που μας αναλογούσαν στο Δ.Σ., μεταξύ άλλων:
·         Χτίσαμε από την αρχή το Θεατρικό Τμήμα και αφού το κατέστρεψαν, το ξαναχτίσαμε.
·         Ιδρύσαμε την Κινηματογραφική Λέσχη και το θερινό σινεμά στον κήπο μας.
·         Εδραιώσαμε τη σημασία των Παιδικών Τμημάτων και κρατήσαμε όρθια την ποιοτική τους λειτουργία.
·         Οργανώσαμε ποιητικές βραδιές με φορείς της γειτονιάς της πλ. Βικτωρίας.
·         Προβάλαμε το ντοκιμαντέρ «Νεοναζί:Το ολοκαύτωμα τς μνήμης» με καλεσμένο τον δημιουργό του Στ. Κούλογλου
·         Καταφέραμε το Π.Κ. να γίνει συμπαραγωγός του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, «Στα-γώνες», της Νέλλης Ψαρρού, για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
·         Καταθέσαμε ψηφίσματα κατά του «μαύρου» της ΕΡΤ, υπέρ του κλεισίματος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και κατά της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων της προηγούμενης κυβέρνησης.
·         Εισηγηθήκαμε και καταφέραμε την αγορά φαρμάκων για την Παλαιστίνη, την περίοδο του Πολέμου των 50 ημερών στη Γάζα. Στηρίξαμε τη δράση «Η αλληλεγγύη κρατάει τη ζωή στο Κομπάνι» μαζεύοντας φάρμακα και τρόφιμα.
·         Προτείναμε σειρά θεατρικών παραστάσεων για επιδότηση των εισητηρίων τους στα μέλη μας.
·         Στηρίξαμε το Φεστιβαλ Νέων του Π.Κ.Ε, εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, την Πρωτομαγιά και όποιες άλλες πρωτοβουλιές για τις οποίες ζητήθηκε η βοήθεια μας.
·         Ασκήσαμε ενδελεχή και επίμονο  έλεγχο στα οικονομικά του Π.Κ. και στα δυσλειτουργικά πεπραγμένα του προεδρείου, ώστε στοχοποιηθήκαμε με σκοπό την εξάντληση και την παραίτησή μας και γίναμε αποδέκτες τραμπουκισμών και σεξιστικών σχολίων.
Δον Κιχώτες σε βαλτωμένους καιρούς κυνηγάμε ανεμόμυλους, πιστεύουμε σε ουτοπίες, ορμάμε στο αύριο.
Ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που πλαισιώνεται από συναδέλφισσες/ους που έχουν  πολύχρονη συμμετοχή στα Τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου και το έχουν υπηρετήσει και από θέσεις ευθύνης, με άποψη για τον Πολιτισμό, με ήθος, αγωνιστικότητα και ανιδιοτέλεια. Η ανατροπή που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη να έρθει και στο Πολιτιστικό.