Ψήφισμα για αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες που υπερψηφίστηκε στην 34η ΓΑΣ του ΠΚΕ-ΟΤΕ



Κατατέθηκε από την Πολιτιστική Δημιουργία και υπερψηφίστηκε
Οι λαοί της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της βορείου και Κεντρικής Αφρικής αποτελούν τους μάρτυρες των ανταγωνισμών και της συμφωνιών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη. Οι πόλεμοι στα εδάφη τους διαμόρφωσαν τους όρους μιας μαζικής προσφυγικής ροής στην Ευρώπη. Η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ήδη ταλανίζεται για 6η χρονιά από τις απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που της επιβάλλονται από Ε.Ε και ΔΝΤ. Παράλληλα, η κατάσταση σε ορισμένες χώρες της Αφρικής επιδεινώνεται και πρέπει να αναμένουμε κύμα προσφύγων και από Νιγηρία, Κογκό και Καμερούν λόγων των πολλαπλών πολύνεκρων επιθέσεων, όπως και δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τις περιβαλλοντικές συνθήκες από την Κλιματική Αλλαγή που δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο τη  διαβίωση σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας.
Θεωρούμε ιστορική ανάγκη τον τερματισμό των πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο, που επιδιώκουν την κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης, που υψώνουν φράχτες στην είσοδο προσφύγων στην ΕΕ. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν εδώ και 30 χρόνια, και συνεχίζουν να οδηγούν, τις κοινωνίες στον έμφυλο και εθνικό καταμερισμό της εργασίας και των δικαιωμάτων, και προάγουν το θάνατο ή την περιθωριοποίηση του μεταναστευτικού πληθυσμού.
Οι Αριστερές, οι κινηματικές, αλλά και όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οφείλουν να εργαστούν τάχιστα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της άμεσης και συντονισμένη δράση για τη συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος αλλά και τη  διεκδίκηση  διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
Καλούμε την ελληνική πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για τα παρακάτω:
1.     Άμεση υποστήριξη της ασφαλούς εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα.
2.     Προσωρινή εγκατάσταση σε χώρους φιλοξενίας των μεταναστών – προσφύγων στον τόπο εισόδου, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών – συνθηκών μετακίνησης, των προθέσεων του μετακινούμενου πληθυσμού και των ιδιαίτερων αναγκών του.
3.     Εφαρμογή των διατάξεων περί πολιτικής και κοινωνικής προστασίας των προσφύγων, των ασυνόδευτων ανηλίκων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των θυμάτων trafficking.
4.     Άμεση εγκατάσταση και ένταξη των προσφύγων – μεταναστών που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, σε τόπους και χώρους που πληρούν τις αναγκαίες συνθήκες κατοίκησης και δικαιωμάτων.
5.     Αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενο από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που κατόπιν ελέγχου διαπιστώνεται εισαγωγή πετρελαίου από τις παράνομα κατεχόμενες από τον ISIS πετρελαιοπηγές.
6.     Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος, με τερματισμό των εποικισμών και γενικότερα της Ισραηλινής κατοχής. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλει και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το Κράτος της Παλαιστίνης -μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.  
7.     Επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, προς όφελος μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Τουρκίας, που θα αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη τη Μ Ανατολή και τη Μεσόγειο.
8.     Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο